De dirigenten van Nonjana

In 2011 werd het dirigeerstokje van Ans Anderson overgenomen door Alfred Quenum, artistiek directeur van het Nijmeegs evenementen-bureau Jambo Afrika, dat workshops verzorgt op het gebied van Afrikaanse zang, dans en (body)percussie. Onder Alfreds leiding leerde het koor voornamelijk liederen uit de Yorubacultuur (West-Afrika). Een achttal van deze liederen zijn blijvend in het repertoire opgenomen, zoals bijvoorbeeld Agoo loo en Salamale.


Omdat Alfred ook Vodun-priester was in een tempel in zijn thuisland Benin en hij het priesterschap als zijn eerste taak in zijn leven zag, verbleef hij vaak voor langere tijd in Benin. Dat kwam uiteindelijk de continuïteit van het koor niet ten goede. Het was dan ook de reden voor hem om als dirigent te stoppen bij Nonjana.

Alfred Quenum

Tamara van Leth-Dubina

De derde dirigent, Tamara van Leth-Dubina, zou het koor van 2014 tot 2019 onder haar hoede nemen. Tamara dirigeerde al het Wereldmuziekkoor Nijmegen. Met haar komst deed een ander repertoire zijn intrede: De Russische achtergrond van Tamara droeg er mede toe bij dat er een steeds breder muzikaal palet ontstond.

Huidige dirigente: Anadya Wouters


Sinds augustus 2019, staat het koor onder leiding van Anadya Wouters.

Na een studie Cultuurgeschiedenis en werk als o.a. projectmanager en chef-kok, deed zij in 2011-2013 de Meerjarige Dirigenten opleiding (Arnhem).

Sindsdien is dirigeren haar grote passie!


Anadya: 'Het mooie van wereldmuziek is, is dat het ontstaan is in de gemeen-schappen, tijdens het werk op het veld, bij gelegenheden als feesten, of in de kerk. Dáár waar uiting wordt gegeven aan gevoelens van verbondenheid, verzet, verdriet, of vreugde, wellen de liederen spontaan op. En dat is terug te horen in het repertoire van Nonjana! Hoewel de talen divers zijn, hoor je door de klanken heen het verhaal. Iedereen mag meezingen, ook het publiek.'


Anadya dirigeert nog 3 andere koren: Het Zingen voor je Leven koor in Nijmegen sinds de oprichting in 2012, het WereldMuziekKoor Nijmegen sinds 2017 en het Songs from the Heart koor, opgericht in 2017. Daarnaast geeft zij zanglessen en zangworkshops.

Klik hier voor meer informatie.

Anadya Wouters

(Foto: De Gelderlander 16 december 2019, gemaakt tijdens Dickensdag)