De dirigenten van Nonjana

In 2011 werd het dirigeerstokje van Ans Anderson overgenomen door Alfred Quenum, artistiek directeur van het Nijmeegs evenementen-bureau Jambo Afrika, dat workshops verzorgt op het gebied van Afrikaanse zang, dans en (body)percussie. Onder Alfreds leiding leerde het koor voornamelijk liederen uit de Yorubacultuur (West-Afrika). Een achttal van deze liederen zijn blijvend in het repertoire opgenomen, zoals bijvoorbeeld Agoo loo en Salamale.


Omdat Alfred ook Vodun-priester was in een tempel in zijn thuisland Benin en hij het priesterschap als zijn eerste taak in zijn leven zag, verbleef hij vaak voor langere tijd in Benin. Dat kwam uiteindelijk de continuïteit van het koor niet ten goede. Het was dan ook de reden voor hem om als dirigent te stoppen bij Nonjana.

Alfred Quenum

Tamara van Leth-Dubina

Anadya Kock-Wouters 

Sinds augustus 2019 stond het koor onder leiding van Anadya.

Na een studie Cultuurgeschiedenis en werk als o.a. projectmanager en chef-kok, deed zij in 2011-2013 de Meerjarige Dirigenten opleiding (Arnhem).

Sindsdien is dirigeren haar grote passie!


Anadya: 'Het mooie van wereldmuziek is, is dat het ontstaan is in de gemeenschappen, tijdens het werk op het veld, bij gelegenheden als feesten, of in de kerk. Dáár waar uiting wordt gegeven aan gevoelens van verbondenheid, verzet, verdriet, of vreugde, wellen de liederen spontaan op. En dat is terug te horen in het repertoire van Nonjana! Hoewel de talen divers zijn, hoor je door de klanken heen het verhaal. Iedereen mag meezingen, ook het publiek.'


Klik hier voor meer informatie over Anadya.


Vanaf 15 februari 2023 neemt Anadya na een jaar het dirigentenstokje weer over van Jack Verburgt. Jack blijft betrokken bij Nonjana als inval-dirigent.

2022 - Jack Verburgt


Na het vertrek van Anadya, tegen het einde van 2021, toen het coronavirus wat meer ruimte leek te laten voor samenzang, is Jack Verburgt onze nieuwe dirigent geworden. Hij leidt nog diverse andere koren.

Wat hem drijft is het samen beleven van de passie en de schoonheid die koorzang kan geven, ook bij mensen met weinig muzikale achtergrond. Daarvoor is het repertoire van de wereldmuziek bij uitstek geschikt. De ene keer swingend, de andere keer melancholisch of meditatief. Alles kan.

De derde dirigent, Tamara van Leth-Dubina, zou het koor van 2014 tot 2019 onder haar hoede nemen. Tamara dirigeerde al het Wereldmuziekkoor Nijmegen. Met haar komst deed een ander repertoire zijn intrede: De Russische achtergrond van Tamara droeg er mede toe bij dat er een steeds breder muzikaal palet ontstond.

(Foto: De Gelderlander 16 december 2019, Dickensdag)

Jack: ‘Ik heb als muziektherapeut in de psychiatrie gewerkt met heel uiteenlopende doelgroepen. Daarnaast ben ik, al vanaf mijn 15e jaar bij allerlei koren betrokken geweest, als zanger, gitarist of dirigent.
Ruim een jaar geleden ben ik met pré-pensioen gegaan. Ik wilde me helemaal overgeven aan mijn grote passies: zanglessen geven, koren dirigeren en solozingen.